Onderzoek huiszwaluwen

De huiszwaluw is een zwart-wit vogeltje dat in onze buurt boven de Van Brakelvijver scheert en duizenden vervelende muggen opeet. De huiszwaluw maakte vroeger altijd nestjes van klei onder de gevels in de stad, maar tegenwoordig, met de nieuwe dichtgetimmerde bouwstijl, hebben ze het moeilijk. Daarom zijn er sinds 1995 kunstnesten opgehangen in de stad; ook in de Zeeheldenbuurt, rond de Van Brakelvijver.

Dolf van der Gaag, die studeert aan de Rijksuniversiteit Groningen, doet onderzoek naar die kunstnesten: welke worden wel/niet gebruikt? En waar hangt dat vanaf? Inmiddels is gebleken dat de overstek van het dak over de nesten en de hoogte van het nest de meeste invloed hebben op het nestsucces. In de Zeeheldenbuurt zijn veel hoge woningen met overstekende daken; precies wat de vogels zoeken dus. Het is dan ook niet gek dat de nesten rond het Van Brakelplein de hoogste bezettingspercentages hebben van de hele stad. Het is een fantastisch nuttige vogel en een lust voor het oog. Dus kijk eens omhoog wanneer je weer langs het van Brakelplein / Van Galenstraat en Kortenaerstraat komt.

Bij een van de nesten bij Kortenaerstraat 12 is een webcam geplaatst. Rond 8 juni zijn de eitjes uitgekomen en zijn de ouders druk heen en weer gaan vliegen om eten te verzamelen zodat de jongen na drie weken alweer op eigen kracht het nest kunnen verlaten. De filmpjes uit de webcam kunt u bekijken door hier te klikken.

Bouwmateriaal voor zwaluwnesten

Zoals hierboven beschreven is het Van Brakelplein een van de beste plaatsen voor huiszwaluwen om hun jongen te krijgen en groot te brengen, maar er is veel gebrek aan huisvesting. De klei-nesten die de vogels eerder zelf gemaakt hadden, vooral aan de noordzijde van de vijver, zijn verwijderd bij een verfbeurt. Er nu hangen alleen nog kunstnesten. Om zelf nieuwe nesten te kunnen bouwen hebben zwaluwen natte klei nodig. Omdat die in onze buurt niet zoveel voorhanden is, hebben enkele creatieve en

handige buurtbewoners in overleg met de gemeente-ecoloog een vlot met vochtige klei gemaakt. Het experiment leek enig resultaat te hebben: er is in de Jan van Galenstraat een natuurlijk nest gebouwd, maar niet helemaal afgemaakt.

Meer nieuws

Kom je ook kennismaken met de cultuurmakers in de buurt? Na een gezellige uitleg bij Café Bolhuis loop je in groepjes langs …

Op 25 maart sprak een kleine delegatie van onze wijk met Henk Kosmeijer (gebiedsmanager Groningen Zuid) en Imke de Vries (teamleider Techniek …

Op maandag 18 maart worden door het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) vragen beantwoord rond de lekkages en vochtschades in onze wijk. Drie …

Op donderdag 7 maart geeft Vocal Group Spheres een miniconcertje in ons buurtkerkje om het voorjaar in te luiden. Aanvang 18:30 uur. …

Op 9 februari sprak een delegatie van bewoners, huiseigenaren en een VvE-beheerder van onze wijk bouwkundige Doeke van Duinen over de vele …

Om te weten hoe groot de belangstelling zou zijn voor een eigen zuinige (electrische/hybride) Zeeheldenbuurt-deelauto (dus zonder reclame, niet van MyWheels of …

Archief