De Hoendiepflats

De Hoendiepflats

De Hoendiep-flats bestaan uit drie gebouwen: Hoendiep I: Van Heemskerckstraat 1 (bouwjaar 1966 / 240 adressen); Hoendiep II: Eendrachtskade Zuidzijde 58 t/m 336 (meisjesflat / bouwjaar 1971 / 139 adressen);Hoendiep III: Van Heemskerckstraat 3 (in de jaren ’90 gebouwd / 30 adressen). Deze flats zijn eigendom van woningcorporatie Lefier. De Hoendiep I flat heeft 9 verdiepingen. De eerste 8 verdiepingen hebben allemaal 26 kamers. De 9de verdieping is er later op gebouwd en heeft minder kamers (12 geloof ik). De meeste kamers zijn 13 vierkante meter. Daarnaast zijn er grotere kamers (nummers 1,2,4,11,12,25 en 26). Deze kamers zijn tussen de 17 en 22 vierkante meter groot.

Huur

Voor een kamer van 13 vierkante meter betaal je rond de € 300. Voor een kamer van 17 vierkante meter (nummers 25 en 26) betaal je € 363. Voor de grootste kamers ben je rond de € 400 per maand kwijt. In deze bedragen zit geen huursubsidie (de kamers hebben geen eigen voordeur).

Voorzieningen

Ik woon zelf op nummer C26 en deel een kleine keuken met C25. De nummers 1 t/m 24 maken gebruik van twee grote centrale keukens in het midden van de gang. In dezelfde ruimte bevinden zich ook de gemeenschappelijke woonkamers. Voorzieningen als toilet en douche worden gedeeld. Er zijn verspreid over de gang 5 toiletten en 4 douches. Deze worden schoongemaakt door onze lieve schoonmaaksters Manuela en Anita. Verder regelt Lefier onze Tv-aansluiting en internetverbinding (100MB p/s). Gas, water en licht zijn in de huur meegerekend.

Huismeester

Op de begane grond heeft huismeester Marcel een kantoortje. Bij de huismeester kunnen bewoners terecht voor hun (technische) vragen en zet hij reparatieverzoeken door naar Lefier. Daarnaast zorgt de huismeester voor de nodige sociale controle. Dankzij de huismeesters Marcel en Klaas zijn in november 2013 de daders van DigiD-fraude opgepakt. Dit was toen landelijk in het nieuws. (Huismeester Klaas is vorig jaar overgeplaatst naar een ander district wegens een grote reorganisatie bij Lefier / in de praktijk is hij vaak op het kantoortje te vinden).

De bewoners

Op moment van schrijven zijn de meeste kamers verhuurd. Volgens de huismeester staan er nu een tiental kamers leeg. Het laatste jaar is het aantal buitenlandse studenten iets toegenomen. Een exact aantal kan ik je niet geven, maar ik schat tussen de 5 en 10%. De flatbewoners zijn in te delen in grofweg twee categorieën. De eerste categorie woont er maximaal een jaar en verhuist vervolgens naar een andere woning. De tweede categorie blijft er langer wonen. Met mijn 5 jaar val ik duidelijk in de tweede categorie. Op mijn verdieping wonen relatief veel mensen die er al jaren wonen. We zijn dank ook een hechte groep, doen veel dingen gemeenschappelijk samen en je kan altijd wel bij elkaar binnenlopen. Dit verschilt echter per verdieping en verandert elk jaar (er zijn ook verdiepingen waar mensen elkaar nauwelijks kennen en niks gezamenlijks doen).

Voordelen en nadelen

Zelf woon ik op een hele gezellige verdieping. We gaan minimaal 1 keer per jaar met z’n allen uit eten, organiseren samen een Kerstdiner en afgelopen mei zijn we met z’n allen gaan bowlen. Daarnaast gaan we regelmatig naar de bar waar regelmatig feestjes worden georganiseerd door de barcommissie (waar ik zelf ook bij zit). Een groot voordeel ten opzichte van een kleiner studentenhuis is dan ook het sociale contact. Daarnaast onderhoud ik goede contacten met de huismeester en de schoonmaaksters. Zij houden de flatbewoners enigszins in het gareel. Tot slot ben ik al zolang ik er woon, lid van het bestuur van de barcommissie. Samen met de andere bestuursleden houden wij de bar (Hoendiep Café) op de begane grond draaiende. Deze bar is geopend op woensdagavond, donderdagavond, vrijdagmiddag en vrijdagavond. Daarnaast organiseren we het jaarlijkse Winterflatfeest. Afgelopen zomer hebben we ook weer het Zomerflatfeest voor het eerst georganiseerd. Beide feesten waren dit jaar zeer geslaagd. Nadelen en ergernissen zijn er natuurlijk ook. Zeker als (bijna) alle kamers verhuurd zijn, kan het vervelend zijn dat je sanitaire voorzieningen moet delen. Daarnaast maken de mensen de verdieping. Soms komt er slecht volk te wonen (met slechte vrienden) die geen rekening houden met hun buren, geluidsoverlast veroorzaken, vernielingen aanrichten en dingen stelen. Zulke dingen kunnen de sfeer op een verdieping flink verzieken. Gelukkig is het alweer een tijd geleden dat ik voor het laatst over zulke dingen heb gehoord.
Jeroen Brus, december 2015

Agenda

Informatiebijeenkomst wijkdeelauto
19 juni, 2024
19:30
Badhuis Badstratenbuurt
Lentekriebels!
20 april, 2024
09:30
Brasserie Sofie
Culturen met je Buren
12 april, 2024
19:30
Café Bolhuis (aftrap en uitleg)
Q&A lekkages/vochtproblemen
18 maart, 2024
20:00
Kleine Badstraat 4 Groningen (Badhuis)
Algemene ledenvergadering
14 maart, 2024
20:00
Witte de Withstraat 2
Vroeg voorjaarsconcertje
7 maart, 2024
18:30
Witte de Withstraat 2

Facebook

Nieuwsbrief

Als daar aanleiding voor is, sturen we een email-nieuwsbrief met nieuwtjes, uitnodigingen voor vergaderingen en aankondigen van activiteiten. Schrijf u in en blijf op de hoogte van wat er in uw buurt gebeurt.

Word lid

Iedereen in de buurt kan lid worden van de buurtvereniging. Met uw lidmaatschap steunt u de inzet van uw actieve buurtgenoten. Bovendien ontvangt u als lid onze email-nieuwsbrief zodat u altijd tijdig op de hoogte bent van onze activiteiten. Als lid kunt u ook komen meepraten op de ledenvergaderingen. Doe mee en wordt lid.